Şirketler Hukuku

Ticaret hukuku, ticaretle ilgili tüm yasal düzenlemeleri içeren hukuk alanıdır. Kişiler arasındaki ticari ilişkileri düzene sokan bu yasalar Ticaret kanunları adı altında birleşmiştir. Öte yandan şirketler hukuku, ticaret hukuku alanında bir hukuk dalıdır ve ticaret hukuku şirketlerinin kuruluşu, birleşmesi, bölünmesi, devri, tasfiyesi gibi konuları içerir. Bu çerçevede yerli ve yabancı şirketlerin her biri, yatırımcı ve şahısların şirket kuruluşu, birleşme ve devralmaları da dâhil olmak üzere tüm işlemleri kapsamaktadır.

 Bu hukuk alanı, ekonomik sektördeki faaliyetleri düzenlemek için önemlidir ve bir şirket veya şirketle ilişkili tüm hukuksal süreci yasalara uyumlu bir şekilde yönetmekle yükümlüdür. Ticaret hukuku nedeniyle bu sektör, Türkiye'de daha istikrarlı bir ekonomik ve ticari ortama olanak sağlamak ve ülkedeki yatırım sayısını arttırma amaçlarını taşıyarak hukuk sistemimizde yerini almıştır. Bu alan ortak kuruluş, sermaye yapısı, işletmeler ve acenteler, ticari ortaklıkların sona ermesi ve tasfiyesi ile ilgilenir.

Şirketler Hukuku; ticari işletme hukuku, sigorta hukuku, taşıma hukuku, kıymetli evrak hukuku, deniz ticareti hukuku şeklinde beş gruba ayrılarak değerlendirilir.

Shape